Information om renovering och ombyggnad
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket.
Väsentliga förändringar
Väsentliga förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Med väsentliga förändringar avses ingrepp i bärande konstruktion, ändringar av gas-, vatten- eller avloppsledningar, eller sådant som är till påtaglig skada för föreningen.
Ibland kan det också behövas bygglov för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Ansökningsblankett för ombyggnad finns här samt hos styrelsen.
Nedan har vi listat lite krav (svart text) och tips (blå text) vid ombyggnation:
- För ändringar av bärande konstruktioner som bärande väggar och valv måste bygganmälan göras hos kommunen. Mer info om vilka åtgärder som kräver anmälan och hur man gör finns på bygglov.stockholm/guide–bygglov-och-anmalan-steg-for-steg. Du finner ritningarna från Stadsbyggnadskontoret nedan under ”filer”.
- Skriv alltid ett avtal när ni anlitar en entreprenör. Det fyller två syften, dels som bevis vid en eventuell tvist och dels för att undvika missförstånd. Konsumentverket har tillsammans med Sveriges Byggindustrier tagit fram en blankett, anbud och avtalsbekräftelse, som du kan be att hantverkaren tar med.
- Kolla med Skattemyndigheten att entreprenören har F-skattsedel – detta innebär att det är entreprenören och inte du som ska betala arbetsgivaravgifter. Detta ska också stå klart och tydligt på fakturan.
- Entreprenören skall vara ansvarsförsäkrad för den typ av arbete som skall utföras.
– Be gärna att få se kopia av de försäkringsbrev som entreprenören uppger finns.
– Kontrollera att du i förekommande fall är medförsäkrad och att de arbeten som skall utföras omfattas av försäkringen.
– Utöver ansvarsförsäkring kan det vara bra att entreprenören har färdigställandeförsäkring och byggfelsförsäkring.
– Vid arbeten där produktionskostnaden överstiger 10 basbelopp (ca 400 000 kr) är det praxis att dessa försäkringar är tecknade.
– En färdigställandeförsäkring gäller för färdigställande av avtalade arbeten fram till dess att arbetet är slutbesiktigat och godkänt. En byggfelsförsäkring gäller efter det att arbetet slutbesiktigats och godkänts och skall gälla för fel som upptäcks därefter.
- Arbeten i våtutrymme skall utföras enligt BBV 10, det vill säga fackmannamässigt av behörig hantverkare.
- Vid planerad flytt borttagning av element måste Energibevakning kontaktas. Husets värmesystem är dimensionerat efter ett visst antal element. Om borttagandet av ett element kräver ny intrimning av systemet kommer kostnaden för det att debiteras bostadsrättsinnehavaren.
- Entrepenören alternativt bostadsrättsinnehavaren skall stå för bortforslande av byggsopor. Grovsoprummet är inte dimensionerat eller avsett för byggsopor.
- Hissar och trapphus skall täckas noga för att undvika skador vid leveranser. Planera arbetet så att det påverkar övriga boende i minsta möjliga mån.
- Kom överens med berörda grannar om tider för renoveringen. Försök att lägga bullriga jobb på vardagar mellan 08.00 och 17.00.
Ritningar